Zaměstnanost

01.03.2015 19:16
  • zvýšení minimální mzdy na 15 000 Kč
  • ochrana pracovních míst pro české občany, přísnější trestání nelegálního zaměstnávání (pokuty podle zisku dané firmy za rok)
  • povinnost firem a podniků zaměstnat přednostně české občany (německý model)
  • zrušení pracovních agentur, zprostředkování zaměstnání přes Úřad práce
  • lepší podmínky při zaměstnání pro rodiny s dětmi, matky samoživitelky, lidí v invalidním důchodu (např. možnost práce z domova)
 

    Naším cílem je přísná a důsledná kontrola zaměstnávání cizinců úřady (ÚP, cizinecká policie) – kde pracují cizinci, za jakou mzdu a za jakých pracovních podmínek. Chceme zavést důsledné prošetřování udání na zaměstnavatele, který tvrdí, že nemá práci pro české občany, ale cizince zaměstnává – pokuty podle zisku dané firmy za rok a povinnost sjednat okamžitou nápravu.

    Naším cílem je přijetí zákona na ochranu českých pracovních míst. Podle oficiálních stránek MPSV pracuje na území ČR okolo 300 000 cizinců.

    Naším cílem je také omezení přílivu cizinců do ČR jako levné pracovní síly (zpřísnění zákona). Při zjištění o levné pracovní síle okamžitá deportace příslušným úřadům dané země, vyhoštění (pro zaměstnavatele trest – pokuta podle zisku dané firmy za rok). V případě návratu vězení, pobyt nutný odpracovat. Chceme omezit pracovní místa pro cizince, zavést kontroly pracovních míst a zastavit udílení zelených karet.

    Pro české občany chceme prosadit lepší podmínky při zaměstnání - pro rodiny s dětmi, matky samoživitelky, lidi v invalidním důchodu či jinak pracovně neschopné. Jestliže je zaměstnanec schopen odvést lepší a kvalitnější práci (např. sepisování smluv, kancelářská práce, aj.) z domova, zaměstnavatel by mu toto měl umožnit. Forma „zaměstnání na zkoušku“ (měsíc pracovat z domova, měsíc v zaměstnání – zjistit produktivitu zaměstnance). Chceme také prosadit flexibilní pracovní dobu pro matky s dětmi, matky samoživitelky, zřízení firemních školem a dětských koutků (což by znamenalo daňové zvýhodněný pro firmy a podniky).

    Chceme skokově zvýšit min. mzdu na 15 000 Kč. Tuto částku považujeme za adekvátní minimum neustále se zvyšujících životních nákladů. Není možné za současnou min. mzdu 9 200 Kč vyžít. Stát se neustále diví, že lidé jsou na sociálních dávkách nebo jsou zaměstnáváni cizinci, neboť našim lidem se za tuto mzdu nevyplatí pracovat. Kdyby se min. mzda zvyšovala každý rok o 500 Kč i v letech 2007 - 2013, tak by dnes již činila 12 200 Kč. Jsme toho názoru, že život se má užívat - ne přežívat. Navíc spousta občanů musí mít i dvě zaměstnání, aby s příjmy vyžila. Tím se zabírají další místa, která jsou potřeba pro nezaměstnané občany. Na této částce by vydělal stát výběrem na sociálním a zdravotním pojištění a daních. Navíc i stát ušetří na sociálních dávkách, které musí občanům s nízkými příjmy vyplácet, např. příspěvek na bydlení, doplatek do životního minima atd. Víme, že to může být pro mnohé firmy i likvidační, proto i též navrhujeme snížit odvody na sociálním a zdravotním pojištění (viz. Daně). Chceme tak motivovat české zaměstnavatele zaměstnávat české občany za slušnou pracovní mzdu. Co považujeme i v této oblasti za další prioritu, je naprosté zrušení pracovních agentur, považujeme to za vykořisťování a prachsprosté vydělávání na občanech, kteří mnohdy vezmou i hůře placenou práci. Chceme, aby si firmy sháněly zaměstnance sami. Pokud jich mají nedostatek, samy musí nabídnout odpovídající mzdu a pracovní podmínky. Agentury na těchto lidech vydělávají a stát i tím přichází o příjmy, neboť když má zaměstnanec agentury nižší příjem než kmenový zaměstnanec, odvede státu nižší částku. Chceme pro všechny zaměstnance stejné pracovní i mzdové podmínky! Pokud jsou zde agentury práce, není tím pádem potřeba Úřadů práce, chceme proto po zrušení agentur práce vrátit povinnost ÚP hledat práci nezaměstnaným – což je koneckonců hlavní smysl tohoto úřadu.