Školství, rodina

01.03.2015 19:19
  • bezplatné školství na všech úrovních s vyjímkou škol soukromých
  • prosazení důslednějších prevenčních programů na školách (ohledně drog, alkoholu, sexu, aj.)
  • větší prosazení učňovských oborů a větší vazba škola (obor) - zaměstnavatel
  • povinná praxe u zaměstnavatelů, větší šance na uplatnění na trhu práce
  • větší podpora volnočasové aktivity dětí – různé zájmové kroužky, kurzy, spolky (nesmí být zátěž pro rodinný rozpočet)
  • zkvalitnění výuky na všech stupních škol, všestranná podpora talentovaných lidí (sport, kultura, aj.)
  • přijímačky na střední školy s rozlišením podle náročnosti a typu školy(gymnázium, učiliště, škola)
  • usnadnění adopce dětí z dětských domovů a kojeneckých ústavů
 

    Děti jsou naše budoucnost. Je důležité dbát na prostředí, ve kterém vyrůstají. Proto chceme prosadit důslednější prevenční programy ohledně drog, alkoholu, závislostí, sexu, aj. Naší prioritou je český národ a jeho budoucnost – chceme mít zdravý, vzdělaný, hrdý a silný národ po všech stránkách. Osvěta ohledně těchto záležitostí a morální výchova je naším cílem – úpadek je více než zřejmý.

    Chceme prosazovat učňovské obory – máme „zlaté ručičky“, naše vlast nepotřebuje desetitisíce ekonomů vůči pár stovkám řemeslníků a jiných vyučených lidí. Jsme proti ponižování učňovských oborů vůči oborům maturitním, chceme zavést více nadstavbových oborů pro vyučené žáky, chceme propojit školy se zaměstnavateli, díky čemuž se studenti naučí lepší praxi a jako absolventi se lépe uplatní na trhu práce (praxi získají již během studia).

    Chceme více podporovat volnočasové aktivity dětí – různé zájmové kroužky, kurzy a spolky. Ceny těchto volnočasových aktivit jsou mnohdy mimo možnosti rodičů, na děti má nezaplněný volný čas špatný vliv. Chceme zavést buď příspěvky od státu na tyto aktivity či zvýšit minimální mzdu na 15 000 Kč (viz. Zaměstnanost). Každý rodič by chtěl mít doma nadané dítě, což je v národním zájmu nás všech.

    Chceme zkvalitnit výuku na všech stupních škol – podporujeme porovnávací testy. Chceme prosadit více návštěv muzeí, expozic, výstav, kulturních památek, jsme pro kreativní výuku, lesní školky, aj. Chceme prosadit zvýšení platů učitelům (zavedení platových tříd).

    V zájmu národa, rodiny i dětí je podpora talentovaných dětí – v zájmových kroužcích, kurzech či seminářích, i ve školních učebnách, by si učitelé měli všímat nadaných dětí a pomoci jim dosáhnout nejlepších výsledků. Je potřeba podporovat talent, nikoliv ho utlumovat a přizpůsobovat dítě většině.

    Přijímací testy na střední školy by se měly nadále dělit podle náročnosti a typu školy, ovšem žákům základních škol by měl být k dispozici psycholog, který prověří jejich schopnosti, možnosti a záliby. V patnáctém roce života je pro dítě těžké se rozhodnout, jaký obor či druh školy zvolit, aby to nejlépe napovídalo jeho možnostem, schopnostem a hlavně zálibám a zájmům, aby byl uspokojen do budoucna. Naší prioritou je spokojený český občan. Při přijímacích zkouškách na učňovské obory pak klást důraz na zručnost a zájem o řemeslo.

    Chceme usnadnit adopci dětí z dětských domovů a kojeneckých ústavů – zkrátit dobu na řízení, zda páry splňují podmínky pro dítě, jaké jsou příjmové podmínky rodiny, sociální zabezpečení pro dítě, bydlení, aj. Adopci homosexuálními páry říkáme NE – jsme pro tradiční rodinu.