Ochrana zvířat a životního prostředí

01.03.2015 19:28
  • přísnější tresty za týrání zvířat

  • zřízení tzv. zvířecí policie, prevence týrání zvířat

  • trvalé zrušení množíren (vysoké pokuty, zabavení majetku i tresty odnětí svobody za porušení zákazu)

  • zlepšení kvality života zvířat ve velkochovech

  • zákaz rituálních porážek zvířat - "dhabíha" (halal), zákaz prodeje výrobků pocházejících z této formy porážky

  • konec podpory cirkusů, zákaz reklamních plakátů ve městech a obcích

  • omezení plošného kácení lesů

  • přísnější tresty za nelegální skládky

 

    V současné době má ČR velmi mírný zákon na ochranu zvířat a životního prostředí. Chceme prosadit vyšší tresty za týrání až utýrání zvířete. Mírný pokrok nastal v novele zákona, kdy je zvíře bráno jako živý tvor, nikoliv jako věc – ovšem sazba za týrání či utýrání je stále velmi nízká. Požadujeme tvrdě trestat pachatele trestných činů na zvířatech, sazby podobné zabití či vraždě člověka.

    Chceme důslednější prevenci týrání a utýrání zvířete - jsme pro tzv. zvířecí policii. Chceme okamžité prošetřování všech udání, při podezření na týrání zvíře okamžitě odebrat majiteli. 

    Jsme proti množírnám. Požadujeme, aby chovatelské stanice procházely přísnými kontrolami veterinární inspekce, každoročně musely podávat zprávy a obnovovat certifikaci (licenci) pro chovnou stanici. Prosadujeme přísný zákaz stanicím bez certifikace (licence) pod trestem zabavení majetku a odnětí svobody.

    Jsme pro kvalitní život zvířat ve velkochovech. Požadujeme přísné kontroly kvality života zvířat v těchto zařízení, požadujeme ohleduplné (lidské) zacházení se zvířaty.

    Jsme proti rituálním porážkám. Odmítáme v naší zemi podporovat kruté zabíjení zvířat kvůli náboženství, které zde nemá tradici a do našich končin nepatří. Jsme proti prodeji výrobků pocházejících z této formy porážky.

    Jsme proti propagaci a podpoře cirkusů (slovenský model).

    Chceme omezit plošné kácení lesů. Jsme pro výsadbu nových lesů.

    Jsme proti nelegálním skládkám a požadujeme přísnější tresty pro pachatele. Jedna z forem trestu by měla být forma veřejně prospěšných prací, kdy pachatel bude uklízet veřejná prostranství (včetně odklizení „své“ skládky na vlastní náklady).

    Jsme pro třídění odpadů. Je potřeba občany více informovat, zlepšit dostupnost a zvýšit počet kontajnerů na tříděný odpad.