O bydlení

16.04.2015 12:23

Proč prosazujete neoblíbené panelové domy?

    Snem každého člověka je vlastnit svůj domeček se zahrádkou a zbavit se tak různých rušivých elementů - hluku, opilých sousedů atd. - ale v dnešní době, kdy máme všichni problém s bydlením, je potřeba, aby stát začal opět stavět panelové domy. Stát bude vlastníkem, tím pádem bude i na tom vydělávat (pokud bude vybírat přiměřené nájemné, má zaručen pravidelný příjem) a nejen to -  výstavba panelových domů obnoví pracovní příležitosti pro různé obory, například pro zedníky, malíře, instalatéry, obkladače, pokrývače a jiné, tím se zvýší i počet pracovních míst pro studenty učňovských škol. .

    Půdy ubývá a nemůžeme přetvořit všechnu zemědělskou půdu na stavební. Zároveň budeme podporovat zateplování současných domů a podporu při použití solárních kolektorů a ekologické vytápění.

    Byť je to nepopulární krok, je třeba zajistit bydlení mladým, kteří se nemohou zadlužit na x let. Byty by byly majetkem státu (zajisté, připomíná to politiku OPBH - Okresní podnik bytového hospodářství - ale co dnes ne?). Vše se točí okolo peněz a přiznejme si, pokud nabídneme mladé rodině byt 3+1 za cca 5 000 Kč měsíčně, tak je to lepší nabídka, než je v současnosti na trhu s nemovitostmi. Říkáte si: "Co návratnost? Vždyť to bude milión let?" ale běžný panelový dům o 6 patrech po 3 bytech je za měsíc cca 90 000 Kč, za rok 1 000 000 Kč - což není mnoho, ale pokud dokážeme dodržet přísné postupy výroby a tím i kvalitu materiálu, panelové domy vydrží stát mnoho let (některé panelové domy jsou zde už více jak 40 let a stále stojí). Pokud dáme kvalitní materiál a zabezpečení i kvalitní odvedení práce, bude to investice na mnoho let, sice s dlouhodobým návratem, ale vše souvisí se vším - zvýšení pracovních nabídek, otevření nových podniků, nových dopravců na dopravu materiálu a jiné.
    V době současné moderní technologie ve všech směrech nevidím problém využití všech dostupných prostředků.
    Tím, že zajistíme bydlení, také zvýšíme porodnost a zachování českého národa.

 

Autor: Kamil Baron