Legislativa

01.03.2015 19:22
  • změna politického systému, pravidel a zákonů (začít jako v roce 1918 tehdejší Československo)
  • zrušení Senátu, přímá volba starostů, snížení počtu ministerstev na 12 (zrušení Ministerstva pro místní rozvoj, Ministerstvo vnitra sloučit s Ministerstvem spravedlnosti), zrušení postů – ministr bez portfeje (3 posty), pokles byrokracie až o 40%
  • snížení platů ústavních činitelů až o 60% podle dané funkce
  • max. hranice financování volební kampaně na 30 mil. Kč
  • trestání neomluvené a časté absence ústavních činitelů - snížení příjmu, snížení odměn v orgánech PS, Senátu, Kraje
  • snížení příspěvku stranám za hlasy a mandáty (všechny volby) o 50 – 80%
  • zrušení imunity ústavním činitelům, trestní postižitelnost ústavních činitelů
  • zákaz vykonávání funkce v dozorčích radách podniků a institucí (př. VZP, ČD, ČEZ, aj.), zákaz nákupu akcií těchto subjektů, zrušení tzv. „zlatých padáků“
  • všeobecná referenda o důležitých otázkách země, kraje či obce
  • odvolatelnost politiků (porušení slibů daných voličům, korupce, aj.)
  • snížení počtu Krajů z 14 na původních 8 (kraje ročně stojí až 75 mld. Kč, úspora až 30 mld. Kč), obnova okresů
  • participativní rozpočet jako zlepšení nástroje řízení rozpočtu obce/města (spoluúčast občana na rozhodování o rozpočtu veřejným hlasováním, viz např. Lisabon)
 

    Snížení platů soudcům, státním zástupcům a jejich náhrad až o 60% by se týkalo zejména Ústavního soudu, Nejvyššího soudu a případně krajských soudů. Snížení by se mělo pohybovat v řádu 3 – 4 násobku průměrné mzdy. Zákon by tedy stanovil, kterých soudů by se toto opatření týkalo a o kolik procent by se plat snížil.

    Naší prioritou je také zakotvit do Ústavy neutralitu České republiky (v současné Ústavě neutralita ČR zmíněná není). K Ústavě patří různé ústavní zákony, tudíž je naším cílem prosadit přímou volbu starostů, hejtmanů, odvolatelnost politiků, všeobecná referenda a podobně.

    Chceme snížit byrokracii až o 40% - zjednodušit zákony a zavést jednoznačný výklad a s tím spojenou i agendu připojujících se zákonů a různých novel různých úřadů – ÚP, ČSSZ, ZÚ, obecní, městské a krajské úřady, stavební úřady, ministerstva a další.

    Chceme snížit počet krajů ze 14 na 8. Chceme tak ušetřit dané prostředky pro jiné oblasti a zároveň snížit počet krajských zastupitelů z 675 o více než 1/3, tedy přibližně na 425 – další úspora peněz, které stát vyplácí stranám za krajské mandáty (1 mandát = 237 000 Kč). Toto opatření by zároveň znamenalo méně byrokracie, méně placených funkcí, výborů a komisí. Kraje ročně stojí až 75 mld. Kč, úspora tedy až 30 mld. Kč/rok. Pro občany by nenastala změna, jako doposud by své záležitosti vyřizovali na svých úřadech, nemuseli by nikam cestovat, vše by jejich úřad odesílal na příslušný krajský úřad – týká se také škol, zdravotnických zařízení, ústavů, dopravců. Chceme prosadit, aby se všechny potřebné záležitosti řešili v jedné budově – tzn. zjednodušit zákony, snížit administrativní zátěž.