Justice, právo

01.03.2015 19:14
  • zrušení soukromých exekutorů, snížení odměn advokátům a státním exekutorům, snížení soudních poplatků
  • vyhlášení všeobecné exekutorské amnestie soukromých osob (např. dětí neplatičů pokut za MHD, svoz odpadů, aj.)
  • zlepšení vymahatelnosti práva, zpřísnění trestů ve všech oblastech veřejného života - zvláště korupce, drogy, rozkrádání veřejného majetku, násilí, vraždy
  • referendum o vyjímečném trestu smrti, snížení trestní hranice z 15 na 13 let
  • snížení platů soudcům, státním zástupcům a jejich náhrad až o 60%
  • důsledné dodržování ústavy, jasná garance občanských svobod (včetně zajištění svobody, nezávislosti a objektivnosti médií a internetu), nulová tolerance korupce
  • trestně-právní odpovědnost politiků za stav země od roku 1990 a prokazování nabytí majetku politiků od roku 1990
  • pracovní povinnost pro osoby ve výkonu trestu
  • omezení přílivu cizinců do ČR
 

    Snížení platů soudcům, státním zástupcům a jejich náhrad až o 60% by se týkalo zejména Ústavního soudu, Nejvyššího soudu a případně krajských soudů. Snížení by se mělo pohybovat v řádu 3 – 4 násobku průměrné mzdy. Zákon by tedy stanovil, kterých soudů by se toto opatření týkalo a o kolik procent by se plat snížil.

    Naší prioritou je také zakotvit do Ústavy neutralitu České republiky (v současné Ústavě neutralita ČR zmíněná není). K Ústavě patří různé ústavní zákony, tudíž je naším cílem prosadit přímou volbu starostů, hejtmanů, odvolatelnost politiků, všeobecná referenda a podobně.

    Chceme snížit byrokracii až o 40% - zjednodušit zákony a zavést jednoznačný výklad a s tím spojenou i agendu připojujících se zákonů a různých novel různých úřadů – ÚP, ČSSZ, ZÚ, obecní, městské a krajské úřady, stavební úřady, ministerstva a další.

    Žádáme referendum o znovuzavedení trestu smrti (v dnešní době forenzních technologií a testů DNA při jasně prokázaných činech vraždy). O trestu smrti by rozhodovala porota v případech úmyslných trestných činů (nikoliv v případě neúmyslného zabití – netýká se zabití pod vlivem alkoholu, drog).

    Chceme prosadit pracovní povinnost pro odsouzené. Není možné, aby ve vězení „odpočívali“, pouze se vzdělávali, cvičili, žili z peněz občanů. Chceme, aby si odsouzení svůj pobyt za mřížemi odpracovali (náramky GPS – při pokusu o útěk navýšení trestu).