Energie

01.03.2015 19:25
  • cenová regulace trhu s energiemi - elektřina, plyn, voda
  • přísná kontrola monopolů na dodávku energií včetně definice přiměřeho zisku
  • základ na jadernou energii + voda, vítr, biomasa
  • ze zisků ČEZ finance do školství, zdravotnictví a sociální oblasti
  • výrazné snížení platů managementu ČEZ a přiměřené odměny dle zisku
  • omezení certifikátu na stavbu velkých solarních elektráren, dotace pro solární panely na RD
  • trh s energiemi (elektřina, voda, plyn) zpět pod vlastnictví státu
 

    Je důležité, aby stát kontrolovat cenu energií, neboť ceny energií jsou výrazným zásahem do rozpočtu občanů. Jsme proti vyvážení energie a současně vyšším platbám za energie (než je tomu např. v Rakousku). Jestliže mají výrobci energií dostatečné zisky, nevidíme důvod pro zvyšování cen energií. Požadujeme přísnou kontrolu monopolů na dodávku energií včetně definice příměřeného zisku. Základ vidíme v jaderné energii, vodě, větru a biomase. Uhlí není nevyčerpatelný zdroj. Jsme pro zachování uhelných limitů (jestliže je uhlí dostatek a není třeba ho dovážet). V případě ohrožení pracovních míst v regionech s vysokou nezaměstnaností, máme na srdci veřejný zájem – zachování pracovních míst.

    Velkou část zisků ČEZ chceme nasměrovat jako finance pro školství, zdravotnictví a sociální oblast. Chceme výrazné snížení platů managementu ČEZ a přiměřené odměny dle zisku.

    Požadujeme omezení či úplné zastavení výstavby velkých solárních elektráren, zároveň ale podporujeme dotace pro solární panely na rodinné domy (jako alternativu k současným zdrojům).

    Chceme navrátit trh s energiemi zpět do vlastnictví státu. Nesouhlasíme, aby byly v rukou zahraničních společností, jako je tomu v současné době u vodovodů a plynu.