1. máj

01.05.2015 08:00

 

1. máj někdo slaví jako Svátek práce, někdo jako lásky čas. Je nutné si připomínat tento svátek po obou stránkách.

Svátek práce 

I dnes musíme bojovat za tento národ, za občany a jejich práci, možná více než naši předchůdci v 19. století za svá pracovní a volební práva. I dnes musí spousta našich občanů bojovat - jak najít vhodné zaměstnání, dobře ohodnocené a s dobrými pracovními podmínkami. Svátek zavedla v roce 1889 II. internacionála na paměť vypuknutí stávky amerických dělníků v Chicagu dne 1. května 1886, která vyústila v Haymarketský masakr a následné soudní řízení. V českých zemích se poprvé slavil v roce 1890 na Střeleckém ostrově v Praze. Někdo tento svátek považuje již za nezajímavý, my však ne, i dnes je potřeba si připomínat, za co naši předchůci bojovali a za co i my dnes musíme bojovat.

Lásky čas 

Jaro, blížící se léto, čas, kdy můžeme své drahé poličky "políbit" pod rozkvetlým stromem. Nemusíme ho brát jen jako lásky čas k svému bližnímu, ale k jiným občanům, ke svému národu, ke své vlasti. A že máme být na co pyšní. 

 

Proto všem přejeme krásný Svátek práce a lásky čas a abychom nezapomněli na obě strany mince - je neustále potřeba je připomínat.

 
Autor: Josef Zahradník